Цар Борис III - Обединител Хан Аспарух - Основател Княз Борис - Покръстител Цар Симеон - Просветител Св. Климент Охридски - Азбучник Св. Иоан Рилски - Покровител Св. Патриарх Евтимий - Мистик и Воин Отец Паисий - Будител Васил Левски - Икона на българската свобода Баба Тонка - Майка на безстрашието Княз Александър Батенберг -  Съединител Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений Ванче Михайлов - Воин на оскърбените българи
 
  

28 август 1992 г. — гр. Асеновград, слово на Ваклуш Толев в църквата "Св. Димитър" по повод годишнината от смъртта на цар Борис III Обединител.

28 август 1993 г. — гр. Варна, по повод 50 години от кончината на цар Борис III Обединител, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване 28 август за Ден на безсмъртните българи.

27 и 28 август 1997 г. — градовете Добрич и Варна, за първи път е конкретизирана идеята — посочени са поименно 13-те личности, които да бъдат чествани на този Ден.

13 декември 1997 г. — гр. Пловдив, учреден е Инициативен комитет от Обществото Път на Мъдростта за осъществяване идеята на Ваклуш Толев. Инициативният комитет се обръща с Възвание към българската общественост и съвместно с културни и образователни институции, нестопански организации и интелектуални среди анонсира идеята в десетки градове на страната с участието на автора.

28 август 1998 г. — гр. София, Сдружение "Общество Път на Мъдростта" съвместно със Столична община — район "Триадица", Катедрален Храм-паметник "Св. Неделя" и Съюза на възпитаниците на Негово Величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото запасно войнство — клуб София, тържествено отбелязват за първи път 28 август като Ден на безсмъртните българи. Същият ден се отслужва панихида за 13-те безсмъртни българи в Катедрален Храм-паметник "Св. Неделя".

27 август 1999 г. — гр. София, по повод Деня на безсмъртните българи Сдружение "Общество Път на Мъдростта" провежда съвместно с Агенция "София прес" пресконференция с Ваклуш Толев, а в Дома на техниката — паметна вечер в чест на 13-те поименни безсмъртни българи.
29 юни 2000 г. — гр. София, на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България официално се разглежда предложението на Сдружение "Общество Път на Мъдростта" за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване 28 август — денят на кончината на цар Борис III Обединител, за Ден на безсмъртните 13 поименни българи.

28 август 2000 г. — София, Пловдив, Варна, Хасково, Добрич, Стара Загора, Велико Търново, чествания и панихиди за 13-те безсмъртни. Във Варна се провежда пресконференция. За празника се подготвя филмът "Дом-светилище", който се излъчва по множество телевизии в страната.

28 август 2001 г. — инициативата на Общество Път на Мъдростта придобива национален характер под различни форми в над десет града в страната. Честванията са подкрепени от стотици видни личности и институции; обществено-политически и културни организации застават зад идеята.

21 август 2002 г. — гр. Велики Преслав, учредява се Граждански комитет за изграждане на Дом-светилището на 13-те безсмъртни българи. В комитета се включват общественици от самия град; представители на Общината, на Православната християнска църква и на Общество Път на Мъдростта. С писмени обръщения в учредяването се включват общественици и от други градове. Събранието излиза с предложение пред Община Преслав за предоставяне на конкретно място за построяване на Дом-светилището.
Велики Преслав свидетелства за културното величие на България; концентрира духовния потенциал на българина във вековете, градил и извеждал националния ни дух в идеи за бъдеще.

28 януари 2003 г. — гр. Велики Преслав, Общинският съвет със свое решение утвърждава листата на 13-те безсмъртни българи и предоставя место за построяване на Дом-светилището.

13 февруари 2005 г. — официално е обявено създаването на Фондация "Безсмъртни българи", която да набира средства за изграждането на Дом-светилище за 13те безсмъртни българи и да работи за утвърждаването на 28ми август като Ден на 13те безсмъртни българи.
__________________________________________
Copyright © 2003, Път на Мъдростта